Ръководителят на Пентагона Марк Еспър е разпоредил да се пренасочи част от средствата, предназначени за финансиране на проекти, насочени за сдържане на Русия в Европа, към изграждането на стена на американската граница с Мексико, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на меморандум, разпространен в Пентагона.

Става въпрос за редица проекти в Европа в рамките на така наречената европейска инициатива за ограничаване, многогодишна програма, предназначена според администрацията на САЩ да "противодейства на агресията от Русия в региона", като "възстановява военното присъствие на САЩ" в Стария свят и изграждане на военните възможности на партньорите.

Това се отнася за проекти за създаване и разширяване на военна инфраструктура на обща стойност 545 милиона долара, включително в Норвегия, Германия и Испания. От тях над 200 милиона долара могат да бъдат преразпределени в полза на изграждането на стена на американско-мексиканската граница.

Работата по задгранични проекти не е напълно спряна, но ще бъде отложена поради трудности, свързани с пандемията на коронавирус. Освен това разходите за изграждането на някои военни съоръжения в САЩ също ще бъдат намалени за финансиране на стената.

През февруари The Hill съобщи, че Пентагонът е уведомил американския конгрес за намаляване на финансирането на военни програми за отпускане на средства за изграждането на огради на границата с Мексико.

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай
Обновена

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай

"Военното ни предимство е подкопано, искат да надминат САЩ и да влияят на света"