САЩ възнамеряват да прехвърлят 37 хеликоптера Blackhawk в Афганистан, както и да окажат помощ при ремонта на вертолети Ми-17 за укрепване на способностите на Кабул в борбата срещу талибаните. Това съобщи в понеделник на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от АП.

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Газни е на главния път между Кабул и град Кандахар

"Разбрахме се, че ще помогнем за ремонт на значителна част от вертолетите Ми-17", каза той, отговаряйки на въпроса как афганистанските военни ще се справят с талибаните без подкрепата на американски самолети. "Ще им дадем и 37 хеликоптери Blackhawk. Това е повече, отколкото имат сега. Е, така че ще удвоим повече от техния хеликоптерен флот", разкри Кърби.

Той не уточни дали Русия ще се нуждае от някакво участие в поддръжката и ремонта на вертолетите Ми-17.

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Радикалните ислямисти настъпват

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Към 6 юли САЩ вече са изтеглили 90% от войските си. На този фон се наблюдава влошаване на ситуацията със сигурността в Афганистан, свързано с факта, че талибаните увеличават темповете на своята офанзива в редица посоки.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан

Вертолетите Ми-17 са закупени от САЩ за Афганистан от Русия в началото на 2010 година. Общо Кабул получи над 60 машини. Поради налагането на американски санкции срещу редица руски компании във военно-промишления комплекс след 2014 г. тяхното обслужване, което първоначално трябваше да се извършва от руснаците, се оказа трудно.