Министерството на отбраната на САЩ съобщи за ликвидирането в резултат на специална операция в Афганистан на двама бойци на терористичната групировка ДАЕШ-К ("Ислямска държава в Хорасан"), която е клон на терористичната групировка "Ислямска държава".

"Съгласно наличната нова информация, мога да потвърдя, че (в резултат на атаката) двама високопоставени представители на "Ислямска държава" бяха убити, а още един беше ранен", отбеляза генерал Ханк Тейлър, който в частност отговаря за логистиката при провеждането на операции по евакуация от Кабул. "Не ни е известно за жертви сред цивилните", каза той, цитиран от "Ройтерс".

САЩ нанесоха въздушен удар в Афганистан, ликвидиран е организатор на терористични атаки

САЩ нанесоха въздушен удар в Афганистан, ликвидиран е организатор на терористични атаки

Използван е безпилотен апарат…

От своя страна говорителят на Пентагона Джон Кърби отказа да изясни дали убитите бойци са замесени в терористичната атака близо до летището в Кабул.

САЩ досега са евакуирали около 5 400 американци от Афганистан, уточни Тейлър. "Общо са евакуирани повече от 117 000 души, по-голямата част от които са афганистанци. От този брой около 5 400 души са граждани на САЩ", отбеляза генералът.

Говорителят на Пентагона отбеляза, че ситуацията със заплахите за сигурността в Кабул остава динамична, като САЩ непрекъснато я наблюдават.

Жертвите на терористичната атака при летището в Кабул са най-малко 200

Жертвите на терористичната атака при летището в Кабул са най-малко 200

Сред убитите има 13 американци и трима британци...

"Заплахата все още е налична", подчерта Кърби и допълни: "Ситуацията остава динамична, ние я проследяваме буквално в реално време." Говорителят на отбранителното ведомство подчерта, че САЩ остават "ангажирани да приключат операцията (по евакуация) до края на месеца". "Нищо не се е променило в това отношение", посочи той.

САЩ заявиха, че възнамеряват да продължат да контролират летището в Кабул до края на операцията по евакуация. САЩ са започнали да намаляват военното си присъствие на летището в Кабул, потвърди Пентагонът.

Байдън: Ще намерим и накажем атентаторите от Кабул

Байдън: Ще намерим и накажем атентаторите от Кабул

Позиция на американския президент