Министерството на отбраната на Съединените щати (Пентагона) публикува най-новата си стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение.

Документът е първият от 2014 г. насам, в който определи Северна Корея и Иран като "постоянни заплахи", Русия като "основна", а Китай като "предизвикателство", обобщи АП.

"Настоящата стратегия подсилва други насоки, предоставени в Прегледа на ядрената стратегия, Прегледа на противоракетната отбрана и Прегледа на стратегията за биозащита, като изяснява ролята на механизма за ядрено възпиране в рамките на цялостния подход на Министерството към интегрираното възпиране и конфликти", заяви министърът на отбраната Лойд Остин в стратегическия документ.

"Убеден съм, че Министерството притежава изобретателността и решителността, необходими за преодоляване на настоящите и бъдещите заплахи", посочи Лойд Остин.

Документът беше представен непосредствено, след като Северна Корея промени ядрената си политика, призовавайки за по-нататъшно развитие на ядрената си програма и превръщайки тази политика в част от конституцията на страната.

Русия не представлявала ядрена заплаха за никого

Русия не представлявала ядрена заплаха за никого

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Русия, пише Министерството на отбраната на САЩ, "разширява и модернизира своя голям и разнообразен арсенал от нестратегически ядрени оръжия". Китай, се казва в документа, "разшири и модернизира почти всички структури на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), обръщайки специално внимание на изравняването на военните предимства на САЩ".

Американското министерство на отбраната смята, че Китай, "агресивно изпълняваща програма за разширяване и модернизация на ядрените сили, вероятно възнамерява да разполага с най-малко хиляда ядрени бойни глави до 2030 г.и 1 500 бойни глави до 2035 г.".

Освен това Китай е обвинен, че"се занимава с изследвания и дейности, които имат потенциално приложение с двойно предназначение".

Северна Корея вписа в конституцията си, че е ядрена сила

Северна Корея вписа в конституцията си, че е ядрена сила

Ким Чен Ун плаши с червеното копче

"Докато Китай и Русия представляват основните предизвикателства в областта на оръжията за масово унищожение, Корейската народно-демократична република (КНДР), Ислямска република Иран и войнстващите екстремистки организации остават постоянни регионални заплахи, с които също трябва да се борим", отбелязва Пентагонът.