Русия не представлява ядрена заплаха за никого, твърденията за обратното са част от западната пропаганда. Това заяви в понеделник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той направи изявлението по време на пресконференция, съобщи ТАСС. 

"Що се отнася до ядрена война, спя спокойно, защото знам, че поне не искаме ядрена война, не заплашваме с ядрена война, каза той. Цялото това говорене, че Русия заплашва света с ядрени бойни глави, е част от пропаганда", подчерта дипломатът.

Той отбеляза, че руската ядрена доктрина "предоставя няколко ясни сценария", при които може да се използва ядрено оръжие.

"Сега определено няма ситуация, която би предвидила нашата ядрена доктрина", каза Небензя.

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

До 1 юли в Беларус трябва да бъде подготвено хранилище за разполагане на тактическо ядрено оръжие

Припомняме, че ден по-рано руският посланик в Минск Борис Гризлов защити решението за разполагането на ядрените оръжия в Беларус. 

Разполагането на ядрено оръжие по западните граници на съюзната държава ще позволи по-добре да се гарантира нейната сигурност, заяви той.

"Те ще бъдат преместени до западните граници на нашата съюзна държава и ще повишат възможността за гарантиране на нашата сигурност. Това ще стане въпреки Европа и САЩ", каза той.

Според него, паритетът по въпроса за разполагането на ядрени оръжия в света е по-важен от всякога.

"Ако говорим за разполагане на американско ядрено оръжие в европейски страни - Италия, Белгия, Холандия, Германия, Турция, тогава трябва да предприемем действия, които ще повишат сигурността на нашите съюзни държави", обясни Гризлов.

Той добави, че "Русия и Беларус са територията на съюзната държава, легализирана, за разлика от територията на страните, където САЩ разполагат своите ядрени оръжия".

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

След решението на Вашингтон да не споделя данни за ядрените си сили

Посланикът припомни още, че до 1 юли трябва да бъде подготвено хранилище за разполагане на тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

По-рано беларуският дипломат Сергей Рачков също защити евентуалното разполагане на руски ядрени оръжия на територията на страната.

"Искам да подчертая, че Република Беларус не нарушава международните си задължения в тази област", каза той, като отбеляза, че този ход на Москва ще послужи за възпиране на евентуална агресия.

Коментарите му идват, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обеща да разположи руски оръжия в съседната страна.

Александър Лукашенко подчерта, че Минск се е съгласил да разположи тези оръжия и може да се съгласи Москва да разположи и стратегически ядрени оръжия на своя територия.

НАТО призова Русия да спазва договора за ядрените оръжия със САЩ

НАТО призова Русия да спазва договора за ядрените оръжия със САЩ

Русия отказва да проведе консултации или да позволи инспекции на САЩ от миналия август насам

В продължение на десетилетия страните споделят информация помежду си за планирани тестове с ядрени ракети.

Наследство от Студената война и последиците от нея, тази практика е от решаващо значение за гарантиране, че тестовите изстрелвания няма да бъдат объркани с легитимни ракетни атаки.