Решението на Съединените щати да не информират Русия за прекратяване на споделянето на данни за своите ядрени сили е злонамерено неспазване на Договора Нов СТАРТ, тъй като те не са преустановили официално участието си в него. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред РИА Новости.

Той подчерта, че САЩ няма да успеят да прехвърлят отговорността върху Руската федерация за ситуацията около Договора за намаляване на стратегическите оръжия и добави, че позицията на Москва остава непроменена.

Заместник-министърът на външните работи призова Вашингтон да "поправи тъжния си опит в продължаващите нарушения на СТАРТ".

По-рано Рябков заяви, че преговорите по договора ще продължат, след като САЩ се откажат от "напразните си фантазии" за нанасяне на "стратегическо поражение" на Русия.

САЩ спряха да споделят данни за ядрени оръжия с Русия

САЩ спряха да споделят данни за ядрени оръжия с Русия

Проучват и кои други контрамерки са подходящи

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г.

Заедно, Русия и САЩ притежават около 90% от всички ядрени бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ придоби допълнително значение в момент, когато руската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до пряка конфронтация, отколкото когато и да било през последните 60 години.

През август Москва прекрати инспекциите по договора, като мотивира решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници след инвазията. Тя обаче тогава увери, че остава ангажирана със спазването на разпоредбите на договора.

В края на януари Русия предупреди САЩ, че след изтичането на договора през 2026 г. той може и да не бъде подновен, защото според Москва Вашингтон се опитва да ѝ нанесе "стратегическо поражение" в Украйна.

Путин подписа закона за излизането на Русия от договора СТАРТ II

Путин подписа закона за излизането на Русия от договора СТАРТ II

Решението за възобновяване на участието на Русия в договора може да бъде взето от държавния глава