Военни началници са готови да предоставят на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп възможностите, които той иска за засилване на борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), включително и възможността за предоставянето на американските военни командири по-голяма свобода на действие да използват тайни кибер и космически оръжия. Това обяви ген. Дейвид Голдфейн, който е началник щаб на военновъздушните сили на САЩ, цитиран от USA Today.

"Ние го чухме високо и ясно, че той ще търси възможности", посочил генералът.

Голдфейн изтъкнал, че препоръките може да се съсредоточат върху позволяването по-голяма гъвкавост на полевите командири да да разполагат внушителен брой оръжия срещу терористите, които извършват терористични атаки извън своите бази в Ирак и Сирия.

Американските военни имат способността да използват кибероръжия, за да затварят сайтове на терористите и да прекъсват комуникациите им, но са предпазливи за разрешаването на подобни действия заради неочаквани последици, отиващи отвъд предвидените цели, като например нарушаване на работата на законни сайтове и сървъри.

През май шефът на Пентагона Аштън Картър призова военновъздушните сили да се "присъединят към битката" срещу ДАЕШ, макар че отказа да опише по какъв начин. Военновъздушните сили контролират сателитите за GPS и комуникациите.

Кибервъзможностите вече са в употреба срещу ДАЕШ. "Ние използваме... киберинструменти, за да разстроим способността на ДАЕШ да действа и да комуникира през виртуалното бойно поле", изтъкна Картър през февруари.

Делегирането на правомощия на генералите в тази област ще даде възможност за по-бърз отговор на възможностите, които възникват от удрянето на главатарите на терористите или техните операции или разстройването или изключването на техните комуникации.

Дискусията за засилването на войната срещу ДАЕШ вероятно ще отиде отвъд киберпространството и космоса. По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще даде на военните си командири 30 дни, считано от встъпването си в длъжност, за да излязат с план за пълно разгромяване на ДАЕШ.

Голдфейн не навлязъл в подробности за новите възможности.