Преустановяването на работата на съвета Русия-НАТО след началото на руската военна операция в Южна Осетия беше грешка, която само влоши отношенията между Алианса и Русия.

Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Александър Вершбоу, цитиран от gazeta.ru

"Администрацията на президента Обама оценява прекратяването на работата на съвета Русия-НАТО по време на събитията в Грузия като грешка. Вярваме, че механизмът, който беше изработен за решаване на всички спорни въпроси, е крайно важен", каза Вершбоу на брифинг с чуждестранни журналисти във Вашингтон.

Отношенията между Русия и Северноатлантическия алианс се изостриха след предприетите от Грузия на 8 август 2008 г. военни действия в Южна Осетия. В защита на гражданите на републиката, много от които руснаци, Русия навлезе в Южна Осетия и за 5 дни изтласка грузинските военни от района. Страните от НАТО обвиниха руската страна в непропорционално използване на сила и прекратиха работата на съвета Русия-НАТО на всички нива. В отговор Русия замрази редица съвместни програми с Алианса. На среща в Брюксел през март 2009 г. външните министри на страните от НАТО решиха да възстановят в пълен формат сътрудничеството на Алианса с Русия.