Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че САЩ са обърнали внимание на съобщенията за развитието на производството на безпилотни летателни апарати в Северна Корея и ще продължат да наблюдават заплахата.

"Със сигурност приемаме тази заплаха сериозно и това е нещо, което ще следим. Знам, че нашите южнокорейски съюзници също следят и наблюдават това", каза Райдър пред репортери, цитиран от АП.

Той заяви, че САЩ ще продължат "да се консултират отблизо с Южна Корея и Япония и други партньори и съюзници в региона, за да гарантират, че колективната ни отбрана остава силна".

Съюзниците на Вашингтон не искат конфликт с Пхенян, каза той, "и ние продължаваме да призоваваме за дипломатически ангажимент, но досега те (КНДР) не са били склонни да приемат тази маслинова клонка".

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ отказа да коментира въпроса на репортер за това как Пентагонът оценява възможността Северна Корея да прехвърли безпилотни самолети на Русия и Иран, като заяви: "Нямам нищо по този въпрос и не искам да прогнозирам".

По-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова севернокорейските инженери да развият производството на безпилотни летателни апарати, включително ударни, разузнавателни и камикадзе.

Най-мащабните военни учения на САЩ и Южна Корея са в ход

Най-мащабните военни учения на САЩ и Южна Корея са в ход

Пхенян осъди маневрите

"Трябва активно да развиваме и увеличаваме производството не само на стратегически разузнавателни безпилотни летателни апарати и многоцелеви ударни безпилотни летателни апарати, но и на различни самоубийствени безпилотни летателни апарати за тактическите пехотни части и специалните сили", цитира ЦТАК думите на Ким Чен-ун.

Той в края на миналата седмица присъствал на изпитание на севернокорейски безпилотни летателни апарати.