Пентагонът е замесен в измамни схеми за покупка на гориво от Русия за базата „Манас" в Киргизстан, пише руският вестник „Комерсант".

Конгресът на САЩ е установил нарушения в схемата за закупуване на гориво от Пентагона за военната база „Манас" в Киргизстан.

Според разследването горивото е било закупувано от Русия при привилегировани условия по документи. В тях е било посочено, че то е предназначено за вътрешните нужди на Киргизстан, а в същото време горивото отивало за зареждане на самолетите, доставящи стоки за американските военни в Афганистан.

В сертификати на сделките се посочвало, че са с гражданско предназначение и затова са били одобрени от киргизките и руските власти. Бившият киргизки премиер Игор Чудин е изпратил писмо до шефа на „Газпром" Алексей Милер за доставка на гориво, което е било фиксирано в договор за доставка на керосин в „Манас".

Горивото било получавано от компаниите Red Star Enterprises и Mina Corp. Limited, за които разследването установило, че са свързани с Аскар Акаев. Схемата е действала от 2003 година до 2010 година.

От Пентагона посочват, че са знаели за нея, но не са предприели мерки. Необходимостта от подобна схема американските военни обяснявали с ограниченията от страна на Русия за доставка на гориво на армии на други страни.

Военната база „Манас" в Киргизстан се използва от 2001 година и е място за презареждане и разтоварване на американските самолети в Афганистан.