Правителството на Перу във вторник обяви извънредно положение по северната си граница с Еквадор, съобщава "Ройтерс". 

Мярката бе въведена заради вълната от насилие, заляла съседната нация.

Премиерът Алберто Отарола направи съобщението. Той отбеляза, че с обявяването на извънредно положение ще разположи неопределен брой армейски части в подкрепа на полицейските сили.

Арестуваха въоръжените, щурмували телевизия в Еквадор

Арестуваха въоръжените, щурмували телевизия в Еквадор

След като президентът обяви 60-дневно извънредно положение последваха размирици

Припомняме, че осем души бяха убити, а други трима бяха ранени при въоръжени нападения в Гуаякил в Еквадор във вторник. 13 са арестуваните  въоръжени мъже, които нахлуха в телевизионно студио по време на предаване на живо във вторник и заплашиха персонала.

Шефът на полицията Сезар Сапата каза пред телевизионния канал Teleamazonas, че служителите са иззели оръжията и експлозивите, които маскираните са носели със себе си.

"Случилото се трябва да се разглежда като терористичен акт", каза Сапата.

Каналът е излъчвал нападението на живо поне 15 минути преди сигналът да бъде прекъснат.

Часове по-рано еквадорските власти потвърдиха серия от атаки в страната, включително експлозии и отвличане на няколко полицаи.

Въоръжени нахлуха в телевизионно студио в Еквадор

Въоръжени нахлуха в телевизионно студио в Еквадор

Размириците от последните дни продължават

Полицията съобщи, че четирима служители са били отвлечени в понеделник вечерта и са изчезнали, един в столицата Кито и трима в град Кеведо.

Отделно са арестувани двама души за притежание на експлозиви и като заподозрени в поне едно от нападенията в южноамериканската държава.

Най-малко 7 еквадорски полицаи бяха отвлечени от престъпници, а в няколко града имаше експлозии. Властите не са посочили причина за нито една от експлозиите и никой не е поел отговорност.

Това се случва ден, след като президентът Даниел Нобоа обяви 60-дневно извънредно положение. Това е инструмент, използван от неговия предшественик с малък успех. Той позволява на армията да патрулира, включително в затворите, и определяйки национален вечерен час.

Експлозии и отвлечени полицаи след обявеното извънредно положение в Еквадор

Експлозии и отвлечени полицаи след обявеното извънредно положение в Еквадор

Насилието в южноамериканската страна ескалира

Мярката беше въведена в отговор на бягството на Адолфо Масиас, лидер на престъпната банда "Лос Чонерос", от затвора, където той излежаваше 34-годишна присъда, и инциденти в шест затвора, включително вземане на надзиратели за заложници.

Нобоа каза, че няма да преговаря с "терористи", а правителството обвини за скорошните инциденти на насилие в затворите плана на президента да построи нов затвор с висока степен на сигурност и да прехвърли задържаните лидери на банди.

Той обяви във вторник, че става въпрос за вътрешен конфликт.