Конгресът на Перу обяви в четвъртък левия президент на Мексико за нежелан в южноамериканската страна, съобщава "Ройтерс".

Мотивът е неговата намеса във вътрешните работи на Перу и задълбочаващото се дипломатическо разделение в региона.

Обявяването на президента Андрес Обрадор за "персона нон грата" в Перу го превръща във втория латиноамерикански лидер, наказан с такава мярка.

Конгресът на Перу, доминиран от десните, одобри до голяма степен символичната декларация с 65 гласа "за" и 40 "против".

По-рано Обрадор обяви президента на Перу Дина Болуарте за "узурпатор", след като нейният предшественик Педро Кастильо беше свален в края на миналата година.

Болуарте също отказва да предаде на мексиканския лидер ротационното председателство на търговския блок на Тихоокеанския алианс.

През февруари конгресмените предприеха същите действия срещу левия колега на Лопес Обрадор в Колумбия, президента Густаво Петро, за подобни критики срещу встъпването в длъжност на Болуарте и справянето с политическата криза в страната и последвалите социални вълнения.

Мексико съжалява за решението на Перу да изгони посланика му

Мексико съжалява за решението на Перу да изгони посланика му

Запазва отношения със страната, но все още счита Кастильо за законен президент

Левият бивш президент на Боливия Ево Моралес също се присъедини към критиките и също беше обявен за персона нон грата от Конгреса на Перу.

Болуарте положи клетва часове след като Кастильо беше отстранен от длъжност и бързо арестуван, след опита му да разпусне Конгреса и да управлява с указ. Избухнаха бурни протести и десетки бяха убити.

Правозащитни групи обвиниха полицията и войниците в използване на прекомерна сила, а по-рано в четвъртък Amnesty International предположи, че местният произход на повечето от убитите по време на протести предполага расови пристрастия.

Болуарте защити силите за сигурност, като същевременно обвини някои протестиращи в насилие. Но тя също е разследвана от прокурорите за ролята си в убийствата.

Обрадор, който често критикува тези, които се месят във вътрешните работи на Мексико, каза по-рано тази седмица, че би бил "горд", ако перуанските законодатели предприемат подобни действия срещу него.

Перу отзова посланика си в Колумбия

Перу отзова посланика си в Колумбия

Отношенията между двете страни стават все по-обтегнати