Министерството на външните работи на Мексико заяви в събота, че страната ще запази своето дипломатическо и консулско представителство в Перу и комуникационните канали отворени.  Същевременно изрази съжаление за решението на Перу да отстрани своя посланик от Мексико, съобщи "Ройтерс".

Припомняме, че президентът на Перу Дина Болуарте обяви в петък оттеглянето на посланика на страната в Мексико Мануел Херардо Талавера. Решението бе в отговор на коментарите на нейния мексикански колега, че нейното правителство е противоконституционно.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви на пресконференция в петък, че Мексико ще продължи да подкрепя бившия президент Педро Кастильо. За Мексико, той е бил демократично избран и незаконно свален от крайно непопулярните в страната Конгрес и правителство, които "управляват с щикове и репресии, със сила".

Перу отзова посланика си от Мексико

Перу отзова посланика си от Мексико

Това се случи след като президентът на Мексико заяви, че правителството на Перу е противоконституционно

"Смятаме за голяма несправедливост отстраняването на Кастильо от поста, защото той беше избран от народа. Освен това, консерваторите в Перу, които са малцинство, нарушиха конституцията", каза Лопес Обрадор.

Отзоваването на посланика идва два месеца след като посланикът на Мексико в Перу беше изгонен, след като Мексико предостави политическо убежище на семейството на Кастильо.

Обрадор не е единственият регионален лидер, който критикува отстраняването на Кастильо. Боливия, Аржентина и Колумбия също призоваха Перу той да бъде възстановен на поста.

В телевизионно обръщение Болуарте каза, че изявленията, направени в петък от Лопес Обрадор, "нарушават принципа на международното право за ненамеса във вътрешните работи".

Кастильо бе задържан за 18 месеца в предварителен арест, след като се опита да закрие Конгреса с указ, за да избегне процес по импийчмънт.

Отстраняването му предизвика вълна от социални протести, с искания за оставката на Болуарте, разпускането на Конгреса, промени в конституцията и освобождаването на Кастильо.

Най-малко 60 души загинаха при инциденти, свързани с протестите, като много от жертвите идват от южните райони на страната, населени със силно местно население.

Правозащитни групи обвиниха властите, че са използвали огнестрелни оръжия срещу протестиращи и са хвърляли димни бомби от хеликоптери. Армията обвинява протестиращите, че са използвали оръжия и самоделни експлозиви.

Разследване на Ройтерс установи няколко случая на хора, които са били застреляни в град Аякучо, след като военните се преместиха в региона, за да изтръгнат контрола.

Перу провежда избори най-рано през 2024 г.

Перу провежда избори най-рано през 2024 г.

След решението на Конгреса от петък стана ясно, че тази година няма да се проведат

Висшата прокуратура на Перу миналия месец заяви, че е започнала разследване срещу Болуарте и членовете на нейния кабинет за смъртните случаи на протеста и начина, по който са се справили с насилието от началото на декември.