Перу отзова посланика си в Мексико за неопределено време. Това се случи след като президентът на Мексико заяви, че правителството на Перу е противоконституционно, информира БиБиСи.

Според Андрес Мануел Лопес Обрадор бившият президент на Перу Педро Кастильо е бил незаконно свален. Настоящият лидер на Перу Дина Болуарте осъди това твърдение, като го определи като неприемлива намеса във вътрешните работи. По думите й забележките ще засегнат сериозно отношенията между нациите.

Свалянето на Педро Кастильо през декември предизвика масови протести, които продължават в цялата страна и доведоха до смъртта на най-малко 50 души. 53-годишният бивш държавен глава е в затвора по обвинения в бунт и заговор, след като неуспешно се опита да разпусне Конгреса, за да спре гласуването за импийчмънт срещу него.

Дина Буларте, която беше вицепрезидент на Кастильо, досега устоя на многократните призиви на протестиращи да се оттегли и да направи път за конституционна реформа.

По време на своя реч тя обвини мексиканския си колега, че подкрепя опита за преврат на Кастильо. Лопес реши сериозно да повлияе на двестагодишните отношения на взаимно уважение, приятелство, сътрудничество и желание за интеграция, които исторически обединяват Перу и Мексико, посочи Буларте.

Отзоваването на посланика идва два месеца след като посланикът на Мексико в Перу беше изгонен, след като Мексико предостави политическо убежище на семейството на Кастильо.

Обрадор не е единственият регионален лидер, който критикува отстраняването на Кастильо. Боливия, Аржентина и Колумбия също призоваха Перу той да бъде възстановен на поста.

Президентът на Перу отново призова за диалог

Президентът на Перу отново призова за диалог

На фона на продължаващи с месеци протести