Президентът на Мексико Андрес Обрадор разкритикува в петък извънредното положение, въведено в Перу за справяне с насилствените протести и посланика на САЩ в Лима за срещата с новия лидер на южноамериканската страна, съобщи "Ройтерс".

Обрадор нарече сваления президент на Перу Педро Кастильо законен държавен глава, въпреки че настоява, че външната му политика е продиктувана от ненамеса в делата на други държави.

Обрадор заяви, че в момента Пери е като в "обсадно положение".

Президентът на Перу поискал убежище в Мексико

Президентът на Перу поискал убежище в Мексико

Но задържането му провалило това

"Не трябва да се използва сила, хората не трябва да бъдат репресирани и свободите трябва да бъдат гарантирани", каза Лопес Обрадор по време на редовна пресконференция.

Обрадор постави под съмнение дали правителството на САЩ е било наясно какво правят неговите служители в Перу.

"Възможно е дори държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън от Държавния департамент да не знае за това и да се дължи на посолството, каза Лопес Обрадор. — Защото винаги са го правили така, особено в Латинска Америка.

Правителството на Мексико заяви, че се консултира с перуанските власти относно молбата за убежище, която Кастильо е отправила към Мексико.

Проучване на общественото мнение, публикувано тази седмица от мексиканския вестник El Financiero, каза, че 52% от мексиканците са против даването на убежище на Кастило, а само 37% са за. Той също така показа, че 51% от респондентите смятат, че Лопес Обрадор трябва да стои настрана от делата на други страни, като 39% казват, че той е прав да излага мнението си.

Извънредно положение в Перу

Извънредно положение в Перу

Протестите продължават

Междувременно, двама министри от правителството на Перу подадоха оставки от постовете си в петък след новините за загинали при протестите, предизвикани от свалянето на бившия президент миналата седмица.

Това са министърът на образованието Патрисия Кореа и министърът на културата Хаир Перес.

Конгресът не прие конституционна реформа, която да отложи президентските избори до декември 2023 г.