Перуанският Конгрес в петък реши да продължат дебатите за предсрочни избори на ниво комисия, без да предприемат допълнителни действия. С това помрачиха надеждите за гласуване през тази година, съобщи "Блумбърг".

С изключение на указ, текущата законодателна сесия ще приключи в края на петък, което на практика изключва всякакви избори през 2023 г.

"Няма законопроект, който може да бъде представен в момента, каза президентът на Конгреса Хосе Уилямс пред законодателния орган, като има предвид предсрочните избори. Първо, те трябва да бъдат разгледани в конституционната комисия."

Припомняме, че най-тежките протести в Перу от десетилетия доведоха до десетки блокади на магистрали и причиниха смъртта на над 50 души при сблъсъци между протестиращи и органите на реда.

Вълненията удариха икономиката с инфлацията и вреда на ключови отрасли като минното дело, туризма и селското стопанство.

Мнозинството от перуанците настояват за оставката на президента Дина Болуарте и провеждането на нови избори тази година, сочат социологически проучвания.

Перу отвори отново Мачу Пикчу

Перу отвори отново Мачу Пикчу

Постигнато е споразумение с протестиращите

Болуарте каза, че подкрепя провеждането на избори тази година и да не изкара мандата си до 2026 г., но даде да се разбере, че няма да подаде оставка. Вместо това тя иска да прехвърли властта на нов демократично избран лидер. Законодателите многократно не успяха да се споразумеят за изборна сделка. Болуарте води преговори в последния момент тази седмица.

Политиката не е единствената пречка за нови избори, тъй като новото гласуване изисква изменение на конституцията на Перу, което може да отнеме месеци. Конгресът може или да гласува в две отделни законодателни сесии, или да има гласуване и общонационален референдум.

Предсрочните избори биха довели и до загуба на работата на депутатите без възможност за преизбиране.

Перуанците, които са живели при петима различни президенти от 2020 г., са свикнали с политическата нестабилност. Болуарте пое управлението миналия декември, след като нейният предшественик Педро Кастильо се опита да разпусне Конгреса, но вместо това беше свален и арестуван.

Президентът на Перу отново призова за диалог

Президентът на Перу отново призова за диалог

На фона на продължаващи с месеци протести