Мачу Пикчу в Перу, каменна цитадела от епохата на инките, разположена в югоизточната част на страната, бе отворена отново в сряда, след като беше затворена преди близо месец на фона на антиправителствени протести, съобщи министерството на културата на южноамериканската страна, цитирано от Associated Press.

Това е станало възможно след сключване на споразумения между властите, социални групи и местната туристическа индустрия, за да се гарантира сигурността на известната туристическа атракция и транспортни услуги, довеждащи към нея.

Протести, призоваващи за оставката на президента Дина Болуарте и членовете на Конгреса на Перу, разтърсиха региона, включително Куско, повече от два месеца. Демонстрациите предизвикаха блокада на ЖП линията, водещи към каменната цитадела.

Протестите доведоха до 60 смъртни случая: 48 са цивилни, загинали при сблъсъци със силите за сигурност; 11 цивилни загинали при пътнотранспортни произшествия, свързани с блокади на пътища; и един полицай, загинал в патрулна кола, сочат данни на Омбудсмана на страната.

Затварянето на Мачу Пикчу на 21 януари принуди правителството да евакуира повече от 400 туристи от Мачу Пикчу до град Куско с хеликоптер.

Мачу Пикчу е построен от инките през 15 век като религиозно светилище високо в Андите.

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

Фондът препоръча временни стимули