Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери в петък, че администрацията на Путин не знае къде европейските специалисти са успели да открият следи от нервно вещество от клас "Новичок" върху бутилката с вода на Алексей Навални, тъй като руската полиция никога не е изследвала предполагаемата бутилка с вода, съобщава "Медуза".

"Не можем да обясним това, тъй като, както знаете, бутилката - ако някога е имало бутилка - е била откарана някъде, в Германия или някъде другаде. С други думи, потенциалните доказателства, че това е отравяне, бяха премахнати, за съжаление", коментира Песков.

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

Вероятно Навални е отровен там, а не на летището

Според него, "това поражда повече въпроси, защо. Неспособни да анализират тази бутилка по никакъв начин, нашите специалисти не могат да кажат нищо, разбира се. Има прекалено много абсурд в цялата тази история, за да вярваме на нечия дума."

Песков се сменява, че някой е могъл да транспортира бутилка с отрова в Германия, без да навреди на други.

"Освен това токсиколозите казват, разбира се, че е малко вероятно някой да е отнесъл бутилката някъде, ако в нея има следи от химически боен нервен агент. Те не биха могли. Тук има толкова много абсурд, разбирате ли, и има повече въпроси с всеки изминал ден."

"Единственото нещо, което наистина може да хвърли светлина върху случилото се, е обменът на информация, споделянето на биоматериали, обмена на доказателства и лекари, които работят заедно, ако е необходимо, за да анализират ситуацията и да правят каквото и да било друго", обяснява Песков

ЕП иска санкции за Лукашенко и отровителите на Навални

ЕП иска санкции за Лукашенко и отровителите на Навални

ЕП прие резолюция за демократизация на Русия и санкции за белоруси и руснаци, "подкрепящи режима на Лукашенко"