Преговорите в Давос относно мирните предложения на Украйна няма да постигнат нищо, тъй като Русия не участва в дискусиите. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По думите му това е просто говорене заради самото говорене. Този ​​процес не може да бъде насочен към постигане на някакви конкретни резултати по очевидната причина - ние не участваме. Без нашето участие всякакви дискусии са лишени от всякаква перспектива за какъвто и да е резултат, поясни Песков.

Украйна многократно заяви, че има намерение да изтласка Русия от своята територия. Президентът на страната Володимир Зеленски бе категоричен, че преговори за мир няма да има.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток са планирани да присъстват на Световния икономически форум тази седмица, поставяйки преговорите за прекратяване на войните в Газа и Украйна на върха на дневния ред за световния елит.

Русия, която контролира около една пета от украинската територия, отхвърли мирния план на Зеленски, тъй като той има за цел да намери мир без руско участие. Планът на Зеленски от 10 точки призовава за изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.

Руският президент Владимир Путин разглежда войната в Украйна като част от много по-мащабна борба със Запада, коятоима за цел да раздели Русия на части и да открадне нейните ресурси.

Киев предложи в Давос да се създаде механизъм за изтегляне на руските войски

Киев предложи в Давос да се създаде механизъм за изтегляне на руските войски

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и се занимава с 2 войни, инфлацията и технологичните промени