Кремъл не посочва краен срок за приключване на "специалната военна операция" в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков на брифинг тази сутрин отказа и да отговори на въпрос на журналисти дали е доволен президентът Путин от резултатите от операцията.

На 18-тия ден от нахлуването на руската армия в съседна Украйна, по думите на Песков - руската специална военна операция в Украйна се развива по план и ще приключи навреме и в пълен обем. Точна дата не се посочва, не се посочва и предварителна заявка за дата.

"Не, не е обявена", каза той, когато го попитаха дали Кремъл е обявил очаквана или планирана крайна дата на специалната операция.

Русия има самостоятелен капацитет да проведе специалната военна операция в Украйна, увери още Песков и Русия не е искала военна помощ от Китай.

Русия е поискала от Китай военна и икономическа помощ

Русия е поискала от Китай военна и икономическа помощ

САЩ предупреждават Пекин да не дава спасителен пояс на Путин

Кремъл също така отрича коментарите от страна на САЩ и ЕС за това, че операцията не протича така, както би искал президентът Владимир Путин, са били отбелязани в Москва, според Ройтерс.

Според Песков изявленията за "разочарованието" на Путин от скоростта на напредване на войските през Украйна са провокативни. Според него по този начин Брюксел и Вашингтон подтикват Москва да щурмува големи градове, за да я държат отговорна за смъртта на цивилни граждани.

Въпреки че Министерство на отбраната се въздържа от незабавен щурм на големите градове, включително Киев, тъй като това ще доведе до голям брой жертви сред цивилното население, Песков не изключва да се стигне и дотам. Операцията е била планирана именно с оглед това да се избегнат боеве в населени места, стана ясно на брифинга.

"Министерството на отбраната, осигурявайки максимална безопасност на мирното население, не изключва възможността да постави под свой пълен контрол големи населени места... с изключение на зоните, използвани за хуманитарна евакуация," бяха думите на Песков.

Припомняме, че Русия поддържа тезата, че руските въоръжени сили атакуват изключително обекти от военната инфраструктура, а противниковата страна използва цивилни като жив щит.

Ще се превърнат ли Украйна и Русия в Сирия и Северна Корея?

Ще се превърнат ли Украйна и Русия в Сирия и Северна Корея?

Анализ на френския ежедневник Le monde