"Да, сега е много трудно време, военно време, което изисква твърди мерки от властите", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за студентския канал "МГИМО 360". "Вярвам, че, разбира се, по време на война трябва да има определена цензура и трябва да има определени правила, които биха били неприемливи в нормално, мирно време, но сега те трябва да бъдат задължителен атрибут," цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според "Интерфакс" Песков не е успял да обясни къде е границата между антивоенната критика и "дискредитирането" на армията. "Къде е границата? Не мога да отговоря на този въпрос. И затова бих посъветвал всички, които, без да разбират същината на въпроса, искат да спекулират безразборно и да хвърлят някакви критики към нашата армия, към тези, които участват в Специалната военна операция (така Русия нарича войната си в Украйна-бел.ред.), да помислят десет пъти", предупреди представителят на Кремъл.

Песков също така за пореден път разкритикува хората, които са напуснали Русия след началото на войната, като твърди, че те са били уплашени: "Страхът е нормално чувство, което е присъщо на човек в определени житейски ситуации. Няма нищо лошо в това. А някои дори напуснаха страната. Но някой си тръгнаха и започнаха да ругаят Родината, да дискредитират Родината. Много трудно ще се върнат тези хора."

Прессекретарят на Владимир Путин също отговори на въпроса какъв трябва да бъде следващият президент на Русия: "Същият. Или различен, но същият."

Малко след като руските сили нахлуха в Украйна миналата година, Москва въведе широкообхватно ново законодателство, ограничаващо какво хората могат да съобщават за конфликта. Последваха глоби и блокиране на уебсайтове, разпространявали информация, която противоречи на официалната версия на Кремъл за военните събития. Започнаха и много процеси, както срещу изявени опозицинери, така и срещу обикновени граждани изразили своята гражданска позиция срещу руската агресия в Украйна.

ISW: Кремъл е наложил строга цензура над руските военни блогъри

ISW: Кремъл е наложил строга цензура над руските военни блогъри

Путин вини Украйна за военните действия