Твърденията, че китайският лидер Си Дзинпин уж лично е предупредил руския президент Владимир Путин срещу използването на ядрени оръжия в Украйна, са измислица, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, предава ТАСС.

По-рано такава информация публикува Financial Times, позовавайки се на източници в Кремъл, Китай и западни страни.

"Не, не мога да го потвърдя. Мога само да ви кажа, че за това важно посещение на президента на (Китай) Си (Дзинпин) в Москва беше предоставена доста информация, имаше изявления за пресата. Същността на преговорите беше ясно заявена в приетото съвместно изявление. Затова по въпроса има много информация. А всичко останало е измислица", каза Песков в отговор на искане да потвърди или опровергае написаното от британския вестник.

В своите публични изявления Китай последователно се противопоставя на използването на ядрени оръжия в Украйна. Мнозина от поддръжниците на Киев обаче се съмняват в ангажимента на Пекин за подобно възпиране, като се има предвид "безграничното" партньорство на Си с Путин и китайския "мирен план", който силно се припокрива с руските опорни точки, отбеляза в публикацията си Financial Times.

Китай напомня, че с Русия са ключови за световния мир

Китай напомня, че с Русия са ключови за световния мир

Пекин твърдо стои за диалог вместо конфронтация