Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че сателитната интернет система Starlink на Илон Мъск не е нито сертифицирана за използване в Русия, нито официално доставена в Русия, и следователно не може да бъде използвана, цитира думите му Ройтерс.

Украйна, която използва Starlink за военни комуникации през целия си конфликт с Русия, заяви в неделя, че руските войски използват Starlink в части от Украйна, които контролират.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Това не е сертифицирана система при нас; съответно не може да бъде официално доставена тук и не се доставя официално. Съответно не може да се използва официално по никакъв начин."

"Ето защо тук може би не трябва да се намесваме в дискусията между киевския режим и предприемача Мъск", каза той, имайки предвид украинското правителство.

Главната дирекция за разузнаване на украинското министерство на отбраната заяви в изявление в неделя, че терминалите на Starlink се използват от части като руската 83-та десантно-щурмова бригада, която се бие близо до населените места Клешчеевка и Андреевка край Бахмут в Донецка област.

В публикация на X в неделя Мъск каза: "Доколкото ни е известно, никакви терминали Starlinks не са продавани пряко или косвено на Русия."

"Редица фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия", каза Мъск в публикацията на медийната платформа X, която също притежава. "Това е категорично невярно.

Сенатска комисия проверява Мъск заради Starlink

Сенатска комисия проверява Мъск заради Starlink

След признанието, че съзнателно е спрял мрежата над Крим