Кремъл заяви в понеделник, че Русия развива отношения с Северна Корея във всички области и ще надгради върху споразуменията, постигнати между техните лидери, предава "Ройтерс".

През септември президентът Владимир Путин приветства севернокорейския лидер Ким Чен Ун на космодрума Восточни в Далечния изток на Русия и обеща да помогне на Северна Корея да построи сателити.

"Северна Корея е нашият най-близък съсед и партньор, с когото ние развиваме и възнамеряваме да продължим да надграждаме партньорства във всички области", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, когато севернокорейският външен министър Чое Сон Хуи започна посещение в Москва.

"Посещението е развитие на споразуменията, които бяха постигнати на космодрума Восточний, когато Ким го посети, и въз основа на резултатите от преговорите, които имаше с Путин. Диалогът на всички нива ще продължи... Очакваме с нетърпение интензивни и ползотворни преговори".

Русия засили връзките си със Северна Корея и други страни, враждебни на Съединените щати, като Иран от началото на войната с Украйна - отношения, които са източник на безпокойство за Запада.

Съединените щати и Украйна този месец обвиниха Русия, че е изстреляла доставени от Северна Корея балистични ракети с малък обсег по Украйна, нещо, което Русия отказа да потвърди или отрече.

Песков каза, че Русия се надява посещението на Путин в Северна Корея по покана на Ким да се състои скоро, но каза, че все още не е договорена дата.

Сеул: Северна Корея използа Украйна за тестова площадка на ракетите си

Сеул: Северна Корея използа Украйна за тестова площадка на ракетите си

Използването на оръжията от Русия дало на Пхенян "ценни технически и военни познания"