Използването на севернокорейски ракети от Русия е дало на Северна Корея "ценни технически и военни познания" за оръжията ѝ. Това заяви пратеникът на Южна Корея в ООН Хуан Джун-кук, цитиран от "Ройтерс".

"Като изнася ракети за Русия, КНДР използва Украйна за тестова площадка на своите ракети, способни да носят ядрено оръжие", подчерта той.

"Според някои експерти ракетите, изстреляни срещу Украйна, са KN-23, за които Северна Корея твърди, че са способни да носят ядрени бойни глави", отбеляза още той.

По негови думи една от тях е прелетяла 460 км - разстоянието от севернокорейската площадка за изстрелване до южнокорейския град Пусан.

"От гледна точка на Корея това е симулирана атака", изтъкна пратеникът.

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

В съвместна декларация се критикува доставката на КНДР на балистични ракети за Москва

Вчера Съединените щати и техните съюзници осъдиха използването на севернокорейски ракети от страна на Русия срещу Украйна.

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно почти двегодишната война, разпалена от нахлуването на руските сили в Украйна, руският пратеник заяви, че Съединените щати разпространяват "погрешна" информация.

Той обаче не отрече категорично, че Русия използва севернокорейско оръжие - нещо, което според заместник-посланика на САЩ в ООН Робърт Ууд и други съюзници на САЩ би било нарушение на резолюциите на ООН.

"Отвратително е, че постоянен член на Съвета за сигурност на ООН грубо нарушава резолюциите на Съвета за нападение над друга държава членка на ООН - нарушения, които засилват страданието на украинския народ, подкрепят бруталната война на Русия и подкопават глобалния режим за неразпространение на оръжия", изтъкна Ууд.

По-рано Съединените щати и седем други държави обвиниха Русия, че използва позицията си на постоянен член с право на вето в Съвета, като е придобила севернокорейски ракети и ги е изстреляла срещу Украйна в нарушение на резолюциите на Съвета.

"Постоянен член на Съвета за сигурност, който доброволно участва в тези нарушения, демонстрира ясно използване на позицията си", се посочва в декларация на постоянните членове на Съвета Великобритания, Франция и Съединените щати, непостоянните членове Малта, Словения и Южна Корея, както и Япония и Украйна.

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Дмитрий Песков посочи че Украйна многократно използва ракети, произведени от западните държави

Фактът, че Русия има право на вето в Съвета, също като Великобритания, Китай, Франция и Съединените щати, на практика гарантира, че органът не може да накаже Москва.

Руският пратеник в ООН Василий Небензя пък отбеляза, че западните държави са използвали заседанието на Съвета за сигурност като упражнение за "антируска пропаганда", но не отрече недвусмислено, че Москва е изстреляла севернокорейски ракети срещу Украйна.

"Днес западните страни членки на Съвета за сигурност повториха "факта", че руската армия използва ракети от КНДР в своята специална военна операция в Украйна", посочи Небензя и изтъкна, че представител на украинските ВВС е отрекъл да има доказателства "за този "факт". Така че САЩ, изглежда, разпространяват погрешна информация, без да си направят труда да я проверят предварително, обобщи той.

Южна Корея откри доказателства за севернокорейски оръжия в ръцете на "Хамас"

Южна Корея откри доказателства за севернокорейски оръжия в ръцете на "Хамас"

Разузнаването на Сеул публикува снимка на гранатомет F-7 с изписани корейски символи

Миналата седмица Белият дом съобщи, че Северът наскоро е предоставил на Русия няколко десетки балистични ракети и пускови установки за тях, като Москва е използвала някои от ракетите, за да извърши множество удари срещу Украйна. Впоследствие високопоставен украински служител потвърди това твърдение.

Както Москва, така и Пхенян се сближиха от началото на конфликта в Украйна, въпреки че отричат ​​да са сключвали каквито и да е оръжейни споразумения.

През септември миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с президента Владимир Путин в Далечния изток на Русия, а високопоставени руски служители направиха няколко посещения в Пхенян.