Черна гора, Албания, Норвегия, Украйна и Грузия се присъединяват към санкциите на ЕС, наложени срещу Русия поради анексирането на Крим, които са в сила до 23 юни 2019 г., съобщава Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

"Държавите кандидатки Черна гора и Албания, както и Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, Украйна и Грузия, се придържат към тази декларация. Те ще гарантират, че техните национални политики са в съответствие с това решение на Съвета", коментира тя.

Могерини заяви, че Европейският съюз взема предвид този ангажимент и го приветства. На 18 юни Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия за анексирането на Крим до 23 юни 2019 г.

Също така, ЕС възнамерява да наложи санкции срещу 6 души, участващи в изграждането на моста в Керч. През 2016 г. САЩ поставят седем руски компании, свързани с изграждането на Керченския мост в списъка със санкции.

НАТО също заклейми моста между Русия и Крим

НАТО също заклейми моста между Русия и Крим

Нарушавал териториалната цялост и суверенитета на Украйна

През юли 2017 г. Русия, в нарушение на санкциите, доставя газови турбини, произведени от германския концерн "Сименс" до Крим. Това накара ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Русия.