С десетки загинали при най-сериозните вълнения в богатия на енергоносители Казахстан от десетилетия, "Франс прес" се вглежда в страна, която беше една от най-стабилните и строго контролирани от бившите съветски републики в Централна Азия.

Бившият шеф на комунистическата партия Нурсултан Назарбаев, сега на 81 години, управляваше обширната степна територия с железен юмрук в продължение на години от независимостта през 1991 г. Той все още дърпа конците, след като най-накрая се оттегли през 2019 г., за да направи път на своя помазан наследник, президента Касим-Жомарт Токаев.

Ключов съюзник на Русия, страната никога не е имала свободни избори.

Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са "елиминирани"

Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са "елиминирани"

В най-големия град Алмати се стигна до тежки сблъсъци

Назарбаев използва огромното петролно богатство на страната, за да построи бляскавата нова столица Астана - по-късно преименувана на Нур-Султан в негова чест.

Известна със своя футуристичен силует от небостъргачи и мразовитите зимни температури, които редовно падат под минус 20 градуса, наблюдателна кула в центъра е увенчана с платформа за наблюдение, където посетителите могат да поставят ръцете си върху златен отпечатък на дланта на Назарбаев.

Старата столица Алмати остава най-големият град и търговски център.

Казахстан е деветата по големина страна в света с площ от над 2,7 млн. кв. километра.

Кризата се задълбочава: Властите затвориха всички банки в Казахстан

Кризата се задълбочава: Властите затвориха всички банки в Казахстан

В столицата тежковъоръжени полицаи охраняват държавните учреждения

Огромната казахстанска степ е дом на наетия от Русия космодрум "Байконур" - все още най-голямата площадка за изстрелване на космически кораби в света почти 60 години след като съветският космонавт Юрий Гагарин излетя оттам, за да стане първият човек в космоса.

Казахите може да съставляват близо 70 процента от населението (към 2020 г.), но исторически в страната е имало голямо руско малцинство.

Руснаците съставляват повече от 40 процента от населението на Казахстан през 1970-те години, но оттогава броят им е спаднал до един на всеки петима от населението.

Официално дом на 130 националности, много от тях бяха депортирани там по съветско време като политически затворници, като германски, гръцки, татарски, полски, корейски, ингушки и грузински тюрски общности изникват из степта.

Казахстан се гордее със своята номадска история и отбеляза 550 години от рождението на първата казахска държава през 2015 г.

Отново спряха интернета и телефоните в Казахстан

Отново спряха интернета и телефоните в Казахстан

Напрежението не стихва

Тържествата последваха спорни изказвания на руския президент Владимир Путин, който каза, че казахите никога не са имали държава преди независимостта си от Москва.

Въпреки че Казахстан и Русия традиционно се радват на силни отношения, тяхната обща история понякога пречи.

Русия разкритикува казахски документален филм от 2019 г., в който се твърди, че насилствената колективизация на страната е довела до геноцид, като до 40 процента от населението или умира от глад, или бяга през 1930-те години.

Казахстан е най-голямата икономика в Централна Азия, която в миналото е регистрирала двуцифрен растеж. Но тя беше силно ударена от спада в цените на петрола през 2014 г., от който силно зависи.

Той също така беше засегнат от икономическата криза в Русия през 2008 г., която доведе до девалвация на казахстанската валута тенге.

Русия ще налага мир в Казахстан

Русия ще налага мир в Казахстан

Кремъл ще изпрати военни части

Петролът представлява 21% от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 г. според Световната банка, която прогнозира, че икономиката ще нарасне с 3,7% тази година.

Основното петролно находище на страната Тенгиз произвежда една трета от годишния добив на Казахстан и 50 процента от него се контролира от американската фирма Chevron.

Най-големият производител на уран в света, Казахстан също така разполага с огромни залежи на манган, желязо, хром и въглища.

Казахстан свърза бъдещето на своята икономика със съседен Китай, като инвестира сериозно в своята пътна мрежа, железопътни линии и пристанищна инфраструктура, за да улесни търговските връзки.

Въпреки всички петродолари, които богатата на ресурси държава инвестира в популяризиране на имиджа, Казахстан все още е преследван от Борат.

Мнозина извън неговите граници продължават да свързват страната със скандалния хитов псевдодокументален филм на британския комик Саша Барън Коен от 2006 г. "Борат".

Той отново надигна глава през 2017 г., когато Барън Коен предложи да плати глоби за чешки туристи, задържани от казахстанската полиция, след като те позираха за снимки в столицата, облечени в "манкини" стил Борат.

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Поскъпването изведе много разгневени хора по улиците