Лидерът на движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо заяви, че партията му, като първа самостоятелна политическа сила в страната след вчерашните национални избори, трябва първа да получи правото да състави следващия кабинет на страната.

"Готови сме да съставим правителство на Италия", заяви ди Майо и добави, че движението "Пет звезди" представлява гражданите на цялата страна. Това обаче не се отнасяло за останалите политически формации и именно заради това неговата партия, по думите му, трябва да получи първа правото да състави правителство.

Според лидера на движението има райони в страната, в които той и партията му са получили цели 75% подкрепа. Ди Майо благодари на избирателите си, които се равнявали на около 11 милиона души.

Популистите завзеха Италия
Обновена

Популистите завзеха Италия

Демократическата партия на Матео Ренци загуби над 20% от гласоподавателите си

Припомняме, популистското движение "Пет звезди" стана безспорен победител на вчерашните национални избори в Италия, след като утрои броя на депутатите си.
С по-голям резултат е единствено десноцентристката коалиция, съставена от "Форца, Италия" на 81-годишния бивш премиер на страната Силвио Берлускони, "Северната лига" на Матео Салвини и "Италиански братя" на Джорджа Мелони. Коалицията получи около 37% от вота на италианците.
Индивидуално обаче нито една от партиите не минава резултата на "Пет звезди", поради което идва и искането на ди Майо да получи правото пръв да състави кабинет.

Според анализатори с тази политическа конфигурация Италия е обречена на нестабилност. В страната вече се говори и за провеждането на нови избори, но това в никакъв случай няма да гарантира по-различни и категорични резултати.

Десният блок води на изборите в Италия

Десният блок води на изборите в Италия

Северната лига на Салвини, „Форца Италия“ на Берлускони и „Италиански братя“...

Очаква се президентът на Италия Серджо Матарела да проведе консултации със политическите сили, след свикването на новия парламент на 23 март.

Заради категоричния резултат за популистите и евроскепци на Луджи ди Майо се отбелязаха и трусове на фондовата борса в Милано.