Предлагат на Държавната дума (долната камара на руския парламент - б.р.) да обвини президента на Русия Владимир Путин в държавна измяна и да го отстрани от длъжност заради решението да нападне Украйна, съобщи The Moscow times.

Тази инициатива бе предложена от депутати от Смоленския окръг на Санкт Петербург. Те се готвят да внесат в Думата съответното обръщение до 15 септември.

"По нашето мнение от началото на специалната военна операция на територията на Украйна в действията на президента на Руската федерация В. В. Путин има признаци на престъпление, описано в чл. 93 от Конституцията на Руската федерация - държавна измяна", пишат депутати. 

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

Те отбелязват, че решението на Путин да започне войната в Украйна "вреди на сигурността на Русия и нейните граждани".

По-специално, унищожават се боеспособни части на руската армия, умират и стават инвалиди млади здрави граждани. Икономиката на страната също страда: чуждите компании напускат пазара, чуждите компоненти стават недостъпни за производителите, а най-образованите граждани напускат страната, подчертават депутатите. 

Путин обяснява на ученици целта в Украйна: ликвидиране на антируския анклав

Путин обяснява на ученици целта в Украйна: ликвидиране на антируския анклав

За първи път руският президент говори за жертви

"Блокът на НАТО се разширява на изток", се казва в призива. В резултат на войната в Украйна Швеция и Финландия се присъединяват към блока, а дължината на границата на Русия с НАТО се удвоява.

Депутатите пишат, че една от целите на военната операция в Украйна е била "демилитаризацията" на съседната страна, но "е постигнат обратният ефект": Украйна е получила военна техника и оръжия на стойност 38 милиарда долара от началото на войната .

Заместникът на общината "Смолнинское" Дмитрий Палюга потвърди автентичността на документа и каза, че не очаква "чудеса" от Държавната дума. "За нас е важно да изразим своята позиция и да я изясним - ние смятаме, че президентът Путин вреди на страната ни и сме готови да говорим открито за това, каза Палюга.

По думите на общинския депутат Радислав Полуйков петербургските депутати разчитат на поддръжка на "други общини от цялата страна". Той заяви, че депутатите се надяват да "посеят дори зърно съмнения в тези, които поддържат войната. "Ние правим това, което може да направи всяка община в Русия", подчерта Полуйков.

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

ЕС обяви, че е в енергийна война с Русия