Израелските сили убиха петима бойци на "Хамас" в понеделник по време на акция срещу бежански лагер близо до окупирания град Йерихон на Западния бряг, съобщиха от палестинската въоръжена групировка и израелски източници, цитирани от Ройтерс.

Въоръженото крило на "Хамас", Бригадите "Касам", заяви, че ще отмъсти за смъртта на своите членове, убити при акцията в бежанския лагер "Акбат Джабр", което според Израел е имало за цел залавянето на въоръжени мъже, които са направили опит за стрелба срещу израелци.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди израелското нахлуване. Акцията бе извършена по време на период на повишено напрежение, което породи страхове от по-нататъшна ескалация на насилието и предизвика призиви за спокойствие и към двете страни от Съединените щати и международни организации, включително ООН.

Израелските сили от месеци провеждат акции на Западния бряг след поредица от смъртоносни атаки в Израел миналата година, като израелските военни бяха поставени в състояние на повишена готовност, след като въоръжен палестинец застреля седем души близо до синагога на 27 януари.

Военните заявиха, че акцията е имала за цел залавянето на група екстремисти, принадлежащи към "Хамас", ислямисткото движение, което управлява Газа, които според тях са били барикадирани в къща в лагера и са планирали по-нататъшни операции след опит за стрелба миналия месец.

Военните добавиха, че на 28 януари две въоръжени лица са се появили в ресторант в селището Веред Ерихо, където е имало около 30 души, но са избягали, преди да извършат атака след повреда на оръжието.

В египетската столица Кайро предстоят поредни непреки преговори между Израел и "Хамас" за намаляване на напрежението.

Преди дискусиите в Кайро с египетски официални лица, които се надяват да предотвратят по-нататъшна ескалация, лидерът на "Хамас" Исмаил Хания посочи, че нападението може да повлияе на преговорите.

Блинкън: Палестинците са изправени пред свиващ се хоризонт на надеждата

Блинкън: Палестинците са изправени пред свиващ се хоризонт на надеждата

Той се застъпи за решение с две държави