Нарастват призивите за забрана използването на огнестрелни оръжия при създаването на филми след като актьорът Алек Болдуин застреля по време на снимки при нелеп инцидент един от операторите на продукцията Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуса, предаде АФП.

Полицията все още разследва случилото се, което предизвика спекулации в социалните медии относно протоколите за безопасност. В процес на разследване е дали инцидентът е станал факт след човешка грешка или е бил умишлен. Болдуин, който говори за разбитото си сърце след убийството, сътрудничи на полицейското разследване.

Петиция на уебсайта change.org, призоваваща за забрана на огнестрелните оръжия във филмите, събра над 18 000 подписа до неделя следобед.

Aлек Болдуин застреля човек и рани друг по време на снимки

Aлек Болдуин застреля човек и рани друг по време на снимки

Не е ясно защо реквизитното оръжие фактически е било напълно истинско

"Няма оправдание да се случи нещо подобно през 21 век", се казва в текста на петицията, лансирана от Бандар Албуливи, сценарист и режисьор.

Дейв Кортес, демократ, избран в Сената на Калифорния, направи изявление в събота, в което казва: "Има спешна нужда да се обърне внимание на тревожните нарушения на безопасността, които се случват на снимачната площадка." Той каза, че възнамерява да прокара законопроект за забрана на бойно оръжие на снимачната площадка в Калифорния.

Темата е особено болезнена за САЩ заради многото въоръжени нападения, след които тече дебат за затягане мерките относно притежаването и използването на оръжие.

Кървава стрелба в бар в Минесота

Кървава стрелба в бар в Минесота

Един е убит, а други 14 са ранени