Петицията за оставката на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, публикувана на сайта на президентството, събра повече от 25 хиляди гласа, необходими за разглеждане на искането на петицията от страна на държавния глава, съобщават украинските медии.

Петицията беше публикувана на сайта вчера. Нейният автор настоява Зеленски "незабавно да подаде оставка като президент на Украйна". Той твърди, че новият президент "всъщност няма подкрепата на 73 процента от избирателите", а само е консолидирал протестния вот на украинците.

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

Беше създадена специална петиция по въпроса

Срокът, за който трябваше да бъдат събрани поне 25 хил. гласа, беше 90 дни.

На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално призна Зеленски за победител в президентските избори. Във втория тур той спечели 73,22% от гласовете, докато неговият опонент Петро Порошенко - 24,45%.

В понеделник се състоя инаугурацията на новия държавен глава на Украйна, след която Зеленски обяви разпускането на Върховната рада (парламента) и провеждането на извънредни парламентарни избори на 21 юли. Указът за това беше публикуван днес, с което започва изборният процес.

Ако по-рано изборите за Радата бяха планирани за октомври, сега украинските депутати ще имат около два месеца работа в настоящия състав.