Руският президент Владимир Путин ще посети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Това съобщи в понеделник руската медия "Шот" (Shot), цитирайки помощника на Путин по външната политика Юрий Ушаков.

"Шот" уточни, че Путин първо ще отиде в ОАЕ, а след това в Саудитска Арабия, където президентът ще се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман.

В допълнение към сътрудничеството в ОПЕК+ се очаква Путин да се опита да развие отношения с държавите от Персийския залив като част от стремежа си да изгради глобални съюзи с незападни страни.

Путин рядко е напускал Русия, откакто нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., задействайки редица международни санкции, въпреки че е посещавал Китай и бивши съветски съседи. Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу него през март за предполагаеми военни престъпления, което допълнително усложни пътуването извън страната му.

Путин обвини взривовете на "Северен поток" за разрушаването на отношенията с Германия

Путин обвини взривовете на "Северен поток" за разрушаването на отношенията с Германия

Той също каза в понеделник, че се надява отношенията между Москва и Лондон да се подобрят.

"Путин се чувства по-уверен. Такава гъстота на външни посещения не е била виждана от дълго време", каза Елена Супонина, анализатор за Близкия изток, базирана в Москва. "За Путин, както в Саудитска Арабия, така и в ОАЕ, целите на посещението са едни и същи: въпроси, свързани с ОПЕК, конфликта в Близкия изток и руското председателство на БРИКС."

Визитата на Путин подчертава значението на държавите от Персийския залив за Москва, като се има предвид нейната зависимост от приходите от износ на енергия.

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници
Обновена

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници

Буксуващата "специална военна операция в Украйна" и разширението на НАТО са причината за решението

Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия са членове на ОПЕК+, съюзът между Организацията на страните износителки на петрол и други големи производители на петрол, и разговорите между лидерите ще бъдат ключови за Путин.