Пирати атакуваха руски танкер край бреговете на Нигерия.

Нападението е станало на около 20 километра в морето, а на пиратската лодка и имало 5-ма души, съобщава MIGnews.com.

Моряците от танкера „Хатанг" в първия момент помислили, че мъжете в лодката са рибари, но те внезапно изменили курса на движение и започнали бързо да се приближават към руския съд.

От пиратската лодка не са реагирали на предупредителната сирена и сигналните светлини. Капитанът успял да премине на бърз ход.

Екипажът на руския танкер се е прикрил в машинното отделение от обстрела на пиратите. Те са използвали автоматично оръжие.

До този момент пиратските нападения бяха познати от другата страна на континента - край бреговете на Сомалия. Край бреговете на Нигерия бе регистриран само един случай в началото на годината.

В последната година до толкова зачестиха, че международната общност се организира за отпор. Европейският съюз дори сформира първата си военна мисия за борба с пиратството в Аденския залив, редица държави изпратиха патрулни кораби.

Преди няколко дни от Международното бюро по мореплаване отправиха предупреждение, че рискът от пиратско нападение край бреговете на Сомалия отново се е повишил.

Според данни на Източноафриканската организация за помощ на моряците и мониторинг на пиратската дейност (SAP), само за миналата година на сомалийските пирати са платени над 150 милиона долара. Отвлечените кораби са над 65.