Съд в Москва арестува задочно писателя Борис Акунин (Григорий Чхартишвили) по обвинение за разпространение на "военни фалшификати" и "оправдаване на тероризма".

В края на януари Акунин беше обявен за издирване, след като в края на миналата година срещу писателя беше образувано наказателно дело по два члена от Наказателния кодекс на Руската федерация. Тогава Борис Акунин коментира в социалните мрежи: "Хм. Терористите ме обявиха за терорист. Впрочем отдавна не се учудвам на новините от Руската федерация."

Малко по-късно и най-популярният писател в Русия беше обявен и за "чуждестранен агент".

Обвиненията срещу Акунин са по ч. 2 на чл. 205.2 от НК - публични призиви за терористична дейност, публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризъм, както и по параграф "д" на част 2 на чл. 207.3 от НК на РФ - публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация. Той е застрашен от до седем години затвор за оправдаване на тероризма и до 10 години за разпространение на невярна информация.

Повод за наказателното преследване е провокация от страна на комиците Владимир Кузнецов - Вован и Алексей Столяров - Лексус, които пуснаха не един дийпфейк с известни общественици от началото на войната. В разговор с тях Акунин оправдал опитите на украинците да атакуват руски градове с дронове.

Най-големите вериги книжарници в Русия, включително обединената Read-Gorod - Bukvoed, спряха продажбите на неговите книги.

Акунин: Само руснаците могат да свалят Путин

Акунин: Само руснаците могат да свалят Путин

Падането на кремълския автократ е неизбежно. Но това може да стане само с революция, водена от народа

Писателят напусна Русия още през 2014 година, след рейда на Русия в Източна Украйна и анексията на Крим, като още тогава се изказваше неласкаво за руските власти. Негова е репликата - "имам усещането, че страната ми е окупирана от врага". След началото на инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Акунин обяви началото на нова и страшна епоха и от Великобритания заедно с други съмишленици създаде фонд за подкрепа на Украйна наречен "Истинската Русия".