Швеция екстрадира в Турция първия осъден за членство в Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация, съобщава ТАСС.

Този ход е първата конкретна стъпка на скандинавската страна по прилагането на меморандума за членство в НАТО, подписан по-рано с Турция, който предполага екстрадиция на лица, замесени в терористична дейност.

Махмут Тат, осъден на 6 години и 10 месеца затвор в Турция, е поискал убежище в Швеция през 2015 г., което обаче му е било отказано. Наскоро той беше задържан от шведската полиция. Снощи той е бил екстрадиран в Истанбул, откъдето е откаран в ареста.

Екстрадицията идва два дни след разговорите на външните министри на двете страни в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

След срещата турският министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара отчита по-голямата решимост на Швеция по отношение на присъединяването ѝ към НАТО, но очаква по-конкретни стъпки за изпълнение на меморандума за членство.

Турция пак ще поиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

Турция пак ще поиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

След като Анкара свали ветото за членството им в НАТО

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Ердоган очаква резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Ердоган очаква резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Хелзинки вече вижда малко повече разбирателство с Анкара