Президентът на САЩ Джо Байдън изрази почитта си към ветерана републиканец Боб Доул, който почина на 98-годишна възраст. Това предаде BBC.

Байдън заяви, че Доул е бил "скъп приятел" и "американски държавник, какъвто не е имало в нашата история".

Доул беше дългогодишен сенатор от Канзас, който се кандидатира за президент от Републиканската партия през 1996 г., но загуби от демократа Бил Клинтън. Той е и ветеран от Втората световна война.

Новината за смъртта на Доул беше обявена от фондацията на съпругата му, която заяви, че той е "служил вярно на Съединените американски щати в продължение на 79 години".

Доул израства в Канзас по време на Голямата депресия и преживява травми, които му отнемат възможността да използва дясната си ръка. По време на политическата си кариера е избиран пет пъти за сенатор от Канзас. През 1976 г. е кандидат за вицепрезидент на Джералд Форд, но двамата губят от демократите Джими Картър и Уолтър Мондейл.

В политическо отношение той бе известен като прагматик, готов да работи с демократите по двупартийни инициативи, по-специално в областта на правата на хората с увреждания.

Изписаха Бил Клинтън от болницата

Изписаха Бил Клинтън от болницата

Той ще се върне в Ню Йорк...