В Лондон е починал Борис Березовски. За смъртта на олигарха съобщи в профила си във Фейсбук неговият зет Егор Шулпе.

Там обаче не се съобщават абсолютно никакви допълнителни подробности. Според Lenta.ru руският олигарх е починал в събота сутринта, в 11.00 ч по Гринуич (13.00 бълг. време).

Няма признаци за насилствена смърт. Засега смъртта на Березовски е потвърдена единствено от директора на създадения от олигарха Фонд за граждански свободи Александр Голдфарб.

Експерти по химически, бактериологични и радиоактивни вещества са в имението на Березовски.

Имаше огромни дългове, на практика беше разорен, продаваше картини и какво му попадне под ръка, разказа адвокатът на олигарха Александър Добровински.

Дни преди смъртта си олигархът дал интервю за рускоезичната версия на „Форбс". „Единственото, което искам, е да се завърна в родината... Аз не мога да бъда емигрант", заявява Березовски.

През последната седмица Березовски е претърпял няколко сърдечни удара, съобщи  руският "Първи канал".  Неочакваната смърт на Березовски обаче веднага породи и версии за насилствена смърт. Той преживя множество опити за покушение, включително бомбен атентат, при който неговият шофьор бе обезглавен, припомня Би Би Си.

През март магнатът предложи на търг известната картина "Червеният Ленин" на култовия американски художник Анди Уорхол. Платното бе продадено за 202 хиляди долара, много над първоначално обявената цена.

Съобщено бе, че Березовски закрива офиса си в престижен квартал на Лондон и уволнява част от служителите си. Известно бе и че възнамерява да продаде няколко от градските си къщи, както и да изложи на търг притежавания от него ролс-ройс от 1927 година. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру.