Тийнейджърката от Иран, която изпадна в кома по-рано този месец след предполагаема конфронтация с полицаи заради нарушаване на закона за носенето на хиджаб в страната, е починала, предаде АП. 

Какво се е случило с кюрдката Армита Джераванд в секундите, след като тя влиза във вагона на метрото, все още остава загадка.

Официално лекарите твърдят за внезапно падане на кръвното налягане, падане в метрото на момичето и последвали усложнения в болницата. 

На 22 октомври беше съобщено, че тя е в мозъчна смърт. 

Десни групи като кюрдско-иранската Hengaw бяха първите, които направиха публично достояние хоспитализацията на Армита Джераванд, публикувайки снимки на 16-годишното момиче в социалните медии, които я показват в безсъзнание с респираторна тръба и превръзка на главата, видимо на апарат за живот.

"Проследяването на последното здравословно състояние на Джераванд показва, че състоянието ѝ на мозъчна смърт изглежда сигурно въпреки усилията на медицинския персонал", съобщават държавните медии.

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб

Свалянето на хиджаба показвало враждебност към ценностите на ислямската република

Случаят на Армита Джераванд е изключително деликатен и поражда опасения, че 16-годишното момиче може да бъде изправено пред същата съдба като Махса Амини, 22-годишна жена, чиято смърт в кома миналата година в ареста на моралната полиция предизвика месеци на национални протести.

Иран отрече Джераванд да е била наранена след сблъсък на 1 октомври с полицията в метрото на Техеран.

Иран наложи ограничения върху облеклото на жените, откакто народна революция свали светския и подкрепян от Запада Шах Реза Пахлави през 1979 г. Жените са задължени по закон да покриват косите си и да носят дълги, широки дрехи.

Нарушителите са изправени пред публично порицание, глоби или арест.