Почина доайенът на Върховния съд на САЩ Антонин Скалия – първият юрист от италиански произход, назначаван в авторитетната съдебна институция, съобщи CNN.
Съобщава се, че 79-годишният Скалия е починал в съня си, в ранчо в западната част на Тексас, където е пристигнал да ловува.

Скалия беше съдията с най-продължителен стаж във Върховния съд сред действащите негови членове. Той бе назначен през 1986 г. от президента Роналд Рейгън.

Антонин Скалиа, който е известен с консервативните си възгледи, беше сред най-изявените противници на абортите и на разширяването на правата на сексуалните малцинства.

Посочва се, че кончината му може да доведе до промяна в баланса на силите във Върховния съд, тъй като президентът Барак Обама може да назначи пети съдия с либерални възгледи.

Досега численият превес на консерваторите беше пречка пред Обама да прокара някои инициативи, свързани с промените в климата и имиграцията.

Предполага се, че републиканците в сената ще се противопоставят на възможността Обама да назначи нов върховен съдия на мястото на Скалия и ще настояват решението да бъде взето от следващия президент.