С викове "Оставка", "Червени боклуци", "Бойко, Бойко" и "Рашков вън" и освирквания под прозорците на Министерски съвет симпатизанти, сподвижници и членове на ГЕРБ защитиха лидера си Бойко Борисов след вчерашния му арест.

Около 150 души се събраха пред Министерски съвет рано сутринта, а след началото на заседанието в Народното събрание към тях се присъедини цялата парламентарна група на ГЕРБ.

Преместиха Борисов, Горанов и Арнаудова в Седмо РПУ

Преместиха Борисов, Горанов и Арнаудова в Седмо РПУ

Предстои да стане ясно дали задържането им ще бъде удължено от прокурор

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие, а кордон от полицейски служители пази зорко сградите на Президенството и Министерски съвет.

Бившият заместник външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Георг Георгиев заяви пред журналисти, че няма нормално обяснение за ситуацията. Това не е нищо друго, освен едно показно, едно натриване на носа и назидание, което казва "всеки е против нас". Това е политическо гонение, репресия парекселанс. Това има за цел да отклони вниманието на обществото и да свали отговорността на правителството от важните теми, каза още Георгиев.

Кирил Петков: На чия страна ще застане българската прокуратура?

Кирил Петков: На чия страна ще застане българската прокуратура?

Никой не трябва да изпитва страх от истината

Бившият председател на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, която също присъства на протеста пред Министерски съвет в защита на Борисов, заяви пред журналисти, че нищо няма да се случи от акцията на полицията.

Караянчева не очаква Бойко Рашков да дойде в парламента на изслушване на парламентарен контрол. Специалният начин на ротация бил Рашков да бъде последен, така че може и да не се стигне до него. Толкова много сигнали имаме, че аз също щях да задавам много въпроси, ако бях в парламента, каза още Караянчева.

СГП вече знае за ареста на Борисов, Европрокуратурата няма общо с това

СГП вече знае за ареста на Борисов, Европрокуратурата няма общо с това

Образуваното досъдебно производство е за изнудване

По-късно недоволните от ареста на експремиера Бойко Борисов, вече около 300 човека, тръгнаха на шествие. За около час бе затворено движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков".

В последствие протестиращите се отправиха към сградата на МВР на ул. "Шести септември", където скандиранията бяха основно по адрес на вътрешния министър Бойко Рашков - "Рашков вън" и "дамаджана" бяха само част от репертоара.

След това шествието се отправи към сградата на Народното събрание, като по пътят му мина и през дома на премиера Кирил Петков. "Киро вън", бе тогава скандирането.

Митингът завърши пред сградата на парламента. "Най-доброто тепърва предстои", каза вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев, предизвиквайки бурни овации сред протестиращите.

"Целта на мероприятието днес бе да покажем, че не можем да бъдем лесно уплашени. Естествено, ние трябва да се борим за нашия лидер, но ако това е само началото и това ескалира в поредица политически репресии, ние сме готови да реагираме, не се плашим толкова лесно", коментира пред News.bg Дончев.

"Финалните решения ги взема съда. Имам доверие в институциите", уверен бе той.

"Машините на Мадуро" били виновни пък за резултата на ГЕРБ на изборите. Затова от партията отново ще внесат проект за промени в Изборния кодекс, които да отменят машинното гласуване, каза на свой ред Тома Биков. "За да спрат фалшификациите на изборите и да могат българските граждани да изразят волята си и да потърсят отговорност от това престъпно управление, което води България към фалит."

"Репресия". Така лаконично определи действията на МВР спрямо Борисов депутатът от ГЕРБ и бивш МВР кадър Маноил Манев. "Ако искате, може да ви преведа какво значи това", добави той, отказвайки по-нататъшен коментар.