Президентът на Франция Еманюел Макрон направи подарък на руските власти, обявявайки "мозъчната смърт" на НАТО. Това пише авторитетното швейцарско издание Neue Zürcher Zeitung ("Нойе Цюрхер цайтунг").

Отбелязва се, че изявлението на френския държавен глава е било адресирано до Москва като сигнал за стратегически диалог, както и до Берлин като призив за действие.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Както подчертава изданието, властите на Русия са наясно, че Северноатлантическият алианс няма да изчезне и не се предвиждат реформи на тази организация, така че изявлението на Макрон само е "зарадвало" Москва, но не повече.

Вестникът също така признава, че Русия "изненадващо бързо" си е възвърнала предишното военно и политическо влияние на международната сцена, по-специално в Близкия и Средния изток, и е постигнала влошаване на отношенията на Турция с НАТО. Освен това в Сирия "нищо не се решава" без Москва.

Според автора на статията обаче Русия се е оказала в международна изолация заради политическите и икономическите санкции на Европейския съюз. Независимо от това, добавя изданието, "самотата" на Москва в Европа не трябва да се разглежда като недостатък. Русия може да не се притеснява от Запада и спокойно да наблюдава настрана караниците на европейците и американците, бездействието на Берлин и разочарованието на Макрон, заключава "Нойе Цюрхер цайтунг".

По-рано президентът на Франция в интервю за списание The Economist обяви, че състоянието на Северноатлантическия алианс може да се определи като "мозъчна смърт". Германският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявиха, че не споделят категоричните оценки на френския държавен глава за "мозъчната смърт" на алианса.

В Кремъл също реагираха на изявлението на Макрон. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че "не Москва решава", тъй като руските власти не били "патоанатоми".