Военен дрон MQ-9 на САЩ е бил свален в областта Дамар в Йемен, югоизточно от контролираната от бунтовниците хуси столица Санаа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се американски официални лица.

Официалните лица, които са пожелали да останат анонимни, са уточнили, че безпилотният самолет е бил свален късно във вторник.

Военният говорител на хусите по-рано беше цитиран от телевизията на бунтовниците "Ал Масирах", посочвайки, че противовъздушната отбрана на хусите е свалила американски дрон, като ракетата, която е свалила дрона, била модернизирана и скоро щяла да бъде представена на пресконференция.

Говорителят предупреди арабската коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, да помисли "хиляди пъти преди да нахлуе във въздушното пространство на Йемен". 

В Йемен, разположен на южния край на Арабския полуостров, е налице въоръжен конфликт, като правителствените сили, ръководени от президента Абдрабух Мансур Хади, и бунтовниците хуси се сражават в продължение на няколко години.

Коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, извършва въздушни удари срещу хусите по искане на Хади от март 2015 г. насам, като бунтовниците отвръщат на атаките. Американски дронове често се използват в Йемен за ликвидиране на заподозрени терористи.