"Руската пропаганда от февруари: "НАТО ни провокира". Путин днес: "нашата цел е да премахнем Украйна, ние отричаме съществуването на такава държава". В Деня на знанието в Русия трябва да запомните урока по история. Украйна - мястото, където всичко започна. Украйна също — място на вашия безславен край".

Това написа в "Туитър" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски. Така реагира той на изявленията на руския президент Владимир Путин за нова "цел" на войната.

Припомняме, че по време на открит урок в Калининград руският президент Владимир Путин заяви за нова цел на войната в Украйна. Според него в Украйна се създава "антируски анклав", който заплашва Русия и целта на военните действия е той да бъде ликвидиран.

Путин обяснява на ученици целта в Украйна: ликвидиране на антируския анклав

Путин обяснява на ученици целта в Украйна: ликвидиране на антируския анклав

За първи път руският президент говори за жертви

"На територията на днешна Украйна започна да се създава антируски анклав, който заплашва нашата страна. Затова нашите момчета, които се сражават там, защитават както жителите на Донбас, така и самата Русия. И това, разбира се, заслужава подкрепата на цялото общество", каза държавният глава.

След преврата [в Украйна] през 2014 г. жителите на Донецк, Луганск и Крим в голямата си част не искаха да признаят преврата. Това не е детска тема, но е достатъчно ясна. Всъщност те започнаха война срещу тях и я водеха в продължение на осем години.", е тълкуванието на руския президент, който нарича специалната военна операция "нашата задача" и "мисията на нашите войници".

В същото време държавният глава определи подкрепата на обществото за руската армия като много важна.

За първи път руският президент говори за жертвите, дадени от руската армия във войната. "Защото момчетата, които се бият там, рискуват здравето си и много от тях умират. Те трябва да разбират за какво дават живота си. Това са изключително важни неща. За Русия и за хората, които живеят в Донбас", каза Путин, призовавайки за обществена подкрепа.

Той направи и кратко историческо отклонение в миналото, като отбеляза, че "Украйна никога не е имала държавност преди създаването на Съветския съюз".

"Такава държава не е имало. След революцията от 1917 г. се създават най-различни квазидържави, а по време на формирането на Съветския съюз се появява и Украйна. Комунистическата партия, която е на власт по това време, създава съюзни републики, прехвърляйки голяма част от историческите руски територии, включително Донбас, към Украйна, въпреки че жителите на Донбас не желаят това. И документите свидетелстват за това", каза Путин.

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Той припомни за войната в Грузия

Според него Луганск и Донецк (тогава Криворожката република) първо е трябвало да бъдат част от Русия. "И тогава Владимир Илич Ленин каза: Трябва да решим отново. И те го дадоха на формиращата се Украйна. И никой не го знае там", добави президентът.

Речта на Путин пред ученици в Калининград бе дълъг монолог. В продължение на повече от час, отговаряйки на привидно зададени въпроси от учениците, Путин, когато го попитаха кои са неговите ментори, изглежда стана за кратко сантиментален, когато си спомни един от най-важните уроци, които каза, че е научил.

Говорейки с нежност за стар ментор от КГБ, той каза на децата, че човекът е "работил нелегално в чужбина" в продължение на десетилетия, рискувайки живота си, и "не е очаквал благодарност от родината". Вместо това, каза той, неговият наставник "самият е бил благодарен на родината си, че му е дала възможност да работи и да бъде нужен". Путин каза, че е научил "ценността да бъдеш" от този наставник, благодарение на осъзнаването, че тази стойност "не е в изпълнението на амбициите, а в службата".

"Искам да ви пожелая на всички такива ментори", каза той.

В началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари президентът отрече да има каквото и да е намерение да окупира украински територии. Тогава той обясни, че целта му е да демилитаризира и "денацифицира" страната - твърдение, отхвърлено от Киев и Запада като претекст за война в имперски стил на разширяване.

След като руската армия беше отблъсната в първоначалния си опит да превземе столицата Киев, на 25 март руското министерство на отбраната обяви, че първата фаза на специалната операция е завършена и сега тя ще се фокусира върху "постигането на основната цел - освобождаването на Донбас". Руските сили обаче вече са превзели територия далеч отвъд Донбас, предимно в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна.