Русия обявява победата си в едва започналата лятна кампания на фронта и настоява Украйна да капитулира. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, обясни какво стои зад тези действия на Кремъл, съобщава УНИАН.

Усилията на пропагандата да изобрази "победата" на Русия при отблъскването на току-що започналата украинска контраофанзива са показателни за нарастващо състояние на страх и паника в руския управляващ елит. Според Подоляк, "дивите" мирни инициативи, предлагани от Русия или нейни агенти в други страни, са опит за излизане от критична за Кремъл ситуация.

"Всички тези мироопазващи инициативи изглеждат така: да капитулираме пред Русия, даваме възможност да се закрепим в окупираните територии, даваме възможност да получим рязко намаляване на интензивността на огъня, даваме възможност да не отговаряме за военни престъпления и не се смята за губещата страна", каза Подоляк.

Според представителя на президентската канцелария, ако сега се започнем сериозно обсъждане на мирните инициативи на Бразилия, Индонезия или някоя африканска държава, това ще даде мощен тласък на всички привърженици на Русия по света открито да я подкрепят.

Зеленски: Африканският съюз видя добре кой е за мир и кой - за война

Зеленски: Африканският съюз видя добре кой е за мир и кой - за война

След визитата на АС в Украйна и Русия

Подоляк отбеляза, че украинският мирен план, за разлика от други "мирни инициативи", предвижда като основна точка изтеглянето на руските войски от цялата територия на Украйна.

"Всичко останало е измислица. Всичко останало определено не е за края на войната. Всичко останало е за подкрепа на Русия под една или друга форма, така че Русия да не загуби тази война, така че Русия да има възможност да остане в окупираните територия", смята Подоляк.

Говорителят отбеляза, че Западът вече разбира, че е недопустимо да се повтори грешката от 2014 г., когато Украйна беше принудена да направи отстъпки, а светът пренебрегна руската окупация на Крим и Донбас.

Лавров: Русия споделя подхода на африканската мирна инициатива

Лавров: Русия споделя подхода на африканската мирна инициатива

След срещата с африканските лидери в събота