Унгария е "троянски кон", който се стреми към разпадането на Европейския съюз (ЕС) за сметка на европейските данъкоплатци.

Така Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, реагира на обещанието на унгарския премиер Виктор Орбан да се бори за отмяна на санкциите срещу Русия. 

Той публикува позицията си в Twitter.

"Орбан казва, че ще се бори за премахване на санкциите срещу Русия. Нека наричаме нещата с истинските им имена. Унгария - троянски кон, който иска разпадането на ЕС за сметка на европейските данъкоплатци", каза той.

Подоляк добави, че Орбан мрази Украйна и мечтае за "руски мир" в Европа. "Трябва ли ЕС да финансира тези подривни действия? попита той.

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Унгария щяла да има достатъчно газ през зимата

В речта си на среща при закрити врата с членове на унгарското правителство и представители на местните власти в село Коце на 10 септември Орбан каза, че войната в Украйна може да продължи до 2030 г., а дотогава, според него, ЕС ще се разпадне.

Той също така каза, че ще се опита да попречи на ЕС да удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца.

Припомняме, че Унгария е една от най-проруски настроените страни в ЕС, силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа един от пакетите от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори освобождаване за себе си.

Украйна: Орбан разпространява руска пропаганда

Украйна: Орбан разпространява руска пропаганда

Спор за санкциите срещу Кремъл