Четирима подсъдими за кървавите атентати в мадридското метро на 11 март 2004 година се разграничиха от деянието, а някои отказаха да отговорят пред съда.

Те се съгласили да отговарят единствено на адвокатите си, за да пледират невинни.

На днешното заседание са пледирали двама от предполагаемите организатори на клането - Юсеф Белхадж и Хасан Хаски, след като вчера това направи третият обвиняем , смятан за ментора на атаката - Рабей Осман Сайед, известен като Мохамед Египтянина.

Хаски отрече да съществува организация Мароканска ислямска група за борба, която според прокуратурата той ръководел в Европа и която е играла роля в терористичния акт.

Последният, който пледира днес, бе мароканецът Джамал Зугам, собственик на магазин за мобилни телефони, който според обвинението е подсигурил материално терористите. Единствено той отговори на въпросите на съда.

Подсъдимият Зугам отрече да има връзки с ислямисти в Мароко или да е бил на мястото на нападенията. Смята се, че той е един от атентаторите, тъй като е разпознат от четирима свидетели, които твърдят, че са го видели в метрото. Той заяви, че по същото време си е бил вкъщи. Не са открити доказателства с ДНК, които да уличават Зугам.

Белхадж заяви, че осъжда атентатите и отрече да има връзка с тях, както и да е представител на Ал Кайда в Европа.

Той отрече да е свързан с Ал Кайда или друга групировка и да е получавал инструкции от Осама бин Ладен или от близки до него хора.

Според обвинението именно мрежата на Ал Кайда стои зад координираните атентати в метрото.

Главните заподозрени могат да получат присъди до 40 000 години.