Съдът е поискал нови ДНК тестове по случая с аржентинския прокурор Алберто Нисман, намерен мъртъв през януари, докато подготвял заповедта за арест на президента Кристина Кирхнер, предадоха световните информационни агенции.

Намерени са следи от втори човек в дома му. Призован е за разпит свидетел, чието име не се споменава.

Нисман бе открит на 18 януари. Предлага се, че последният човек, който го е посетил е, компютърния техник Диего Лагомарсино, който вече бе разпшитан от полицията. Той му е дал и оръжието, с което по-късно се самоубива или е бил убит.

Лагосмарино твърди, че оръжието е било с цел самозащита. Адвокатът му настоява да бъде разпитан и президентът, за да хвърли повече светлина по случая.

Както стана ясно, прокурорът подготвил молба за арестуването на президента за възпрепятстване на разследване на терористично нападение срещу еврейски център.

Документите са открити в боклука на Нисман в апартамента му.

Молбата за арест на президента на Аржентина, според всекидневника Clarin, е била подготвена през юни, но не е била прикрепена към доклад от 350 страници, който Нисман е трябвало да предаде на правораздаването ден преди смъртта му. Нисман също е искал Фернандес да бъде разпитана от съда.

Главният разследващ смъртта Вивиана Фейн потвърди, че съществува такава молба за арест, след като в понеделник беше отхвърлена такава информация от офиса й.

Нисман също е искал да бъде арестуван външният министър на Аржентина Ектор Тимерман.

Загиналият прокурор разследва бомбения атентат срещу еврейски център в столицата през 1994 година. Тогава загинаха 85 души.

51-годишният Нисман обвини няколко представители на властта, включително президента и външния министър Ектор Тимерман, че са се опитали да покрият ролята на Иран в атентата.