Китай предупреди да не изключват Пекин от големи световни организации, след като президента на САЩ Доналд Тръмп се стреми да разшири срещата на върха на групата на седемте, за да включи Южна Корея, Австралия, Индия и Русия, съобщава UPI. 

Говорителят на външното министерство на Пекин Жао Лицян заяви на редовен брифинг, че покана, която изключва Китай, няма да бъде от полза за САЩ

Жао заяви, че прицелването в Китай и изключването на Пекин от важни кръгове не печели доверие. "Това не е в интерес на страните."

Тръмп отлага срещата на Г-7 за септември

Тръмп отлага срещата на Г-7 за септември

Австралия, Русия, Южна Корея и Индия трябва да бъдат поканени

Г-7 е междуправителствена икономическа организация на напреднали, предимно западни икономики: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. През 2018 г. седемте държави представляват близо 60 процента от глобалното нетно богатство и повече от 32 процента от глобалния БВП, измерено чрез паритета на покупателната способност.

Китай разгърна икономически мускули в чужбина с различни проекти, включително инициативата "Един пояс, един път" и Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура.

Жао заяви, че Китай винаги счита, че "всяка международна организация или конференция трябва да помага за насърчаване на взаимното доверие във всички страни".

"Също така трябва да помага за защита на мултилатерализма, световния мир и развитие."

И Канада не иска Русия в Г-7

И Канада не иска Русия в Г-7

След като Лондон също отхвърли идеята за включване

По-рано Тръмп заяви, че се стреми да покани Южна Корея, Австралия, Индия и Русия на тазгодишната среща на върха на Г-7, която трябва да се проведе по време на Общото събрание на ООН през септември.

Южнокорейската информационна агенция "Йонхап" съобщи, че президентът Мун Дже-ин е провел 15-минутен телефонен разговор с Тръмп, за да приеме поканата за Г-7.

"Готов съм да я приема и Южна Корея ще изиграе роля, която може да надхвърли карантината и икономиката", комнтира той.

Сеул заяви, че форумът може да бъде разширен до Г-11 или Г-12, тъй като Тръмп счита, че "остарялата система" на Г-7 не представлява настоящите изисквания за сигурност.

Решението на Южна Корея идва, след като Жао Лицян заяви, че Китай се противопоставя на отбранителната система на САЩ THAAD на Корейския полуостров.

Американските и южнокорейските войски внесоха заместващи ракети THAAD в база в Южна Корея за една нощ.

Меркел отряза Тръмп за Г-7

Меркел отряза Тръмп за Г-7

Няма да присъства лично