Близо дузина европейски държави все още очакват САЩ да одобрят официално програмата за обучение на украински пилоти на американски изтребители F-16.

Това разкри Politico. Медията се позова на свои източници.

Обучението не може да започне, докато Държавният департамент на САЩ не подпише искането за прехвърляне на ръководства за експлоатация, летателни симулатори и други материали, свързани със самолетите. Официалното искане "все още се разглежда", заяви говорителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и снабдяването Уилям Лаплант заяви пред изданието, че властите трябва да "гарантират, че техническите ръководства са преведени и че техническите данни и други документи са подготвени" преди официалното одобрение. Освен това пакетът от необходимите подготвени документи включва и план за обучение на персонала по поддръжката и наземните екипажи.

Не е необичайно, че междуведомственият процес в САЩ за одобряване на трансфера на чувствителни оръжейни технологии, особено на усъвършенствани такива като изтребители, отнема време, каза той.

Както съобщава Politico, няма индикации, че САЩ в крайна сметка няма да дадат одобрение, но исканията на европейците се разглеждат от седмици.

Държавите-членки на НАТО обявиха създаването на коалиция за обучение на украински пилоти за управление на F-16 на срещата на върха на алианса във Вилнюс, която се проведе от 11 до 12 юли.

Коалицията включва Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство.

През август стартира обучението на украински пилоти за F-16

През август стартира обучението на украински пилоти за F-16

11 страни ще се включат в обучението

Още от самото начало на военните действия Украйна заяви, че се нуждае от модерни западни изтребители, но съюзниците на Киев, включително Германия и САЩ, изключиха възможността да ги доставят. По-късно позицията на Вашингтон се смекчи: Съединените щати се съгласиха да обучат украински пилоти да управляват F-16 и заявиха, че няма да се противопоставят на това други държави да доставят F-16 на Киев.

Ръководителят на украинското министерство на отбраната Олексий Резников предположи, че Киев ще започне да получава западни изтребители не по-рано от 2024 г. През юни украинският президент Володимир Зеленски не изключи, че доставките ще започнат след шест-седем месеца.